donderdag 13 september 2007

Samenvatting

Samenvatting

Hoofdstuk 9: Maar is het ook allemaal waar?

Sommige journalisten schrijven en publiceren artikelen die niet gebaseerd zijn op de waarheid. Ze verdraaien, overdrijven of veranderen het werkelijke verhaal. Er zijn zelfs gevallen dat journalisten hele teksten verzinnen. Jayson Blair is één van deze journalisten die dit heeft gedaan. Hij kwam hierdoor in grote problemen terecht.

Media spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Het kan ook veel mensen beïnvloeden.
Omdat niet altijd de waarheid wordt verteld beginnen mensen steeds minder positief over de media te denken. Waarheid, werkelijkheid en authenticiteit zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen, maar niet samenvallen. De media lijkt er steeds losser mee om te gaan, waardoor alles langzaam maar zeker dubbelzinnig wordt.

De journalisten schrijven nu ook steeds meer waar vraag naar is. Media besteden steeds meer uitzendminuten aan crime, sensatie, roddels, entertainment en sensationele onderwerpen.

De meest opvallende soort mediafraude is die van het hoax (bedrog). Waarbij die fraudeert in eerste instantie vaak niet de journalist is. Deze is een buitenstander die misbruikt maakt van verslaggever die de informatie wel gretig aanneemt. Het maakt de media allemaal niet uit of het nou wel of niet de waarheid is, het wordt gewoon neergezet. Journalisten en kranten verdraaien en veranderen informatie.

Mensen beginnen in te zien dat niet altijd de waarheid wordt verteld en kijken of het wel allemaal op waarheid berust. Berichten worden nu vaker gecontroleerd voordat ze online worden gezet. De Nederlandse journalistiek wordt nog niet zo goed gecontroleerd als bijvoorbeeld in Duitsland.

Als je iets op tv ziet of in de krant leest weet je niet of je het nou wel of niet moet geloven. Zolang journalisten de waarheid blijven veranderen zal deze onzekerheid blijven. Met betere en strengere controle zal dit probleem waarschijnlijk beter verholpen kunnen worden.

Waarom dit hoofdstuk?
Ik dit hoofdstuk gekozen omdat de titel mij aanspraak. Maar is het ook allemaal waar? Zo luidt de titel, ik ging mijzelf afvragen wat het boek bedoelt met deze titel.

Citaat
Blz. 196
De Journalistiek werkelijkheid is terechtgekomen in een systeem van vraag en aanbod.

Geen opmerkingen: