donderdag 11 oktober 2007

Leven met wat niet leeft


De astronaut
Niet groter dan een kind van acht jaar oud, hij beweegt en ziet eruit als een astronaut. Hij loopt voorzichtig de trap af. Hij ziet een man staan. Met zijn witte glimmende lichaam loopt ernaar toe. De man reikt zijn hand uit, ze schudden elkaar de hand. De man voelt geen menselijke hand. De hand is hard. Harder dan dat van een mens en kouder. Het leeft niet of wel soms?


Asimo

Zo ging een deel van de promotie van Asimi. Door zijn promotietrip is Asimo wereldwijd bekend geworden. Asimo kan wandelen, trappen op en af, handen schudden, zwaaien en commando`s opvolgen. Een opsomming van een deel wat Asimo allemaal kan. Asimo betekent “Advanced Step In Innovative Mobility”.
Je kan het haast niet geloven als je het ziet, gek genoeg zit er niemand in het high-tech-pak. Honda heeft deze robot ontwikkeld. Honda startte in 1986 aan de bouw van een robot. De bedoeling was en is nog steeds om de robot deel te laten uitmaken van ons dagelijks leven. Eigenlijk was het eerst om robots in te zetten voor gevaarlijk werk, ze zouden bommen onschadelijk maken of branden blussen. Nu er vergrijzing ontstaat wilt Honda ook robots inzetten voor het dagelijks leven, zodat robots de ouderen kunnen helpen.


Over 30 jaar kunnen we niet meer zonder Asimo.

Wetenschappers voorspellen dat robots in het jaar 2030 deel zullen uitmaken van ons dagelijks leven.
Voor het zover is zal Asimo veel intelligenter moeten worden, zodat hij veel meer kan dan nu.

Asimo kan wel zijn evenwicht houden. Nu denk je waarschijnlijk: Dat is toch niet zo bijzonder? Nou, integendeel. In het verleden is nog geen één robot geweest die normaal rechtop kon lopen zonder zijn evenwicht te verliezen. Laat staan dat hij kon trap lopen. Dit laat zien dat we een nieuwe stap hebben gedaan naar het leven met robots. Over paar jaar zullen we niet meer zonder robots zoals Asimo kunnen leven.
Ik weet zeker dat jij ook wel eens hebt van kan niet iemand anders de afwas doen of stofzuigen.
Bedenk de voordelen die robots voor ons zullen opleveren. Hij kan ons helpen met het huishouden. Dit is een groot voordeel voor mensen die geen tijd hiervoor hebben of het gewoon niet kunnen vanwege hun leeftijd of handicap.
Asimo zal voor sommige als gezelschap kunnen dienen, bijvoorbeeld voor alleenstaanden. Zolang de ontwikkelingen door blijven gaan kunnen er van allerlei extra functies worden ingebouwd. Bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging. Hij kan het alarm laten afgaan bij ongevallen of bij een inbreker.
Asimo als infobron. Asimo is toch een soort computer en computers dragen data met zich mee. Je zou informatie bij hem kunnen opvragen zonder dat je een pc nodig hebt.


Robots vs Mens

Hoe ver willen we gaan met de ontwikkelingen. Wij laten robots en computer nu al veel voor ons doen. Eigenlijk zijn we al voor een groot deel afhankelijk aan robots en computers. Zonder hun zou alles veel langzamer gaan. Robots kunnen nou eenmaal sneller werken dan mensen. Kijk maar bijvoorbeeld in een fabriek waar auto`s worden gemaakt. Een mens zou dat nooit zo snel kunnen doen.
De vraag is hoeveel werk willen wij voor ons laten doen? We zullen een heel ander leven krijgen als robots voor ons gaan werken. De mens zal veel luier gaan worden en minder bewegen.
Om nog een hoger niveau te bereiken met robots zal de robot moeten kunnen denken. Vandaag de dag zijn wetenschappers nog steeds bezig om robots te maken met echte Artificial Intelligence. De Tamagotchis en Furby lijken op een nieuwe stap naar Artificial Intelligence, maar dan zijn we er nog lang niet. Het is zeker niet makkelijk en wetenschappers beginnen in te zien hoe complex het brein van de mens is.

Stel dat wetenschappers het voor elkaar krijgen om robots te maken met Artificial Intelligence, dan is het mogelijk dat ze een eigen leven gaan leiden. Deze gedachte alleen al is eng. Als robots een eigen leven kan gaan leiden kan het mogelijk zijn dat ze opdrachten negeren. Misschien dat ze vijandig zullen worden tegen de mens, zoals je wel vaker in films ziet.


Oplossingen zijn simpel

Ik zie een samenleving met de robots wel zitten. Er zijn zoveel voordelen aan. Het maakt het leven veel makkelijker. Dat robots de macht zullen overnemen hoeft niet te gebeuren. Er zijn mogelijkheden om ons te verdedigen tegen robots. We kunnen een EMP pulse gebruiken. Dit is een bom die alleen elektronische apparatuur kan beschadigen. Dit is een manier om snel de robots uit te schakelen. Een andere manier om robots uit te schakelen is om een powersource te maken, waar geen robots mogen komen. Je hebt dan de mogelijkheid om vanaf die plek de gewenste robots uit te schakelen. Ook dat de mens minder bewegen zal door de robots, is makkelijk op te lossen. Met alle tijd die vrij komt door dat de robots meer werk van ons overnemen, kunnen we deze tijd meer gaan besteden aan sporten.


Kwestie van wennen

De mens went snel aan de nieuwe technieken. Als ze het eenmaal gebruiken willen ze niet meer terug. Zolang ze maar de voordelen ervan hebben. Kijk maar naar computers, wie gaat er nou nog een brief tikken op een typemachine? Iedereen doet dat tegenwoordig met een computer. En dan komt het er nog bij dat we computers voor zoveel meer gebruiken. Zo zal het ook gaan met robots in onze samenleving. Voor je het weet zijn we eraan gewend en kunnen we niet meer zonder. De robot zal het werk voor ons doen. Asimo is hier het begin van. Hij is de toekomst van de samenleving met de robots.


Raphaël Pinas


Een andere kijk op AI door Raphael Pinas : De Geschiedenis van de Toekomst


Geen opmerkingen: